Evenementen

 

 

Programma Maritime Week 2016 begint vorm te krijgen

Voor het laatste nieuws en het volledige programma:

http://maritimebyholland.nl/home/maritieme-evenementen/maritime-week/

Een kleine greep:

De week begint op zaterdag 28 oktober met de open dag van MARIN in Wageningen, terugkerend hoogtepunt is het Maritime Awards Gala op  maandag 31 oktober. Verder organiseert Netherlands Maritime Technology de Maritime Innovation Experience in Dordrecht. Het STC-NMU en YoungShip Rotterdam organiseren hun tweede gezamenlijke Masterclass. Dit maal in het teken van ‘Veilige vaarroutes’. Verder kunnen bezoekers bij Futureland op Maasvlakte II terecht om de maritieme wereld van dichtbij bekijken en te ervaren.


Maritime Week : Proefjesweek techniek

Futureland

Maritime Week

Begindatum: 16.10.2016 | 10:00
Einddatum: 30.10.2016 | 17:00

Futureland, Maritime Week 2016

Tijdens onze technische proefjesweken leggen ervaren voorlichters aan de hand van proefjes de techniek rond landwinning uit. 

 

Nieuwsgierig naar Maasvlakte 2? Meer weten over het baggeren op zee, het opspuiten van een nieuw haventerrein of het lossen en laden aan de hypermoderne zeekades van de grootste haven van Europa?

Kom dan naar FutureLand en beleef zelf wat straks historie is. FutureLand is geschikt voor jong en oud, voor landrotten en waterratten, voor havenliefhebbers en gamers, voor gezinnen en groepen. In de interactieve omgeving van FutureLand is altijd wat te beleven. Maak met de FutureFlightExperience een geweldige 3D-trip door het nieuwe havengebied: scheer langs hoge kranen of maak een glijvlucht naar een passerende containerreus. Ontdek zelf het land en de haven van de toekomst.

Openingstijden

FutureLand is gratis toegankelijk op di t/m vrijdag van 10.00 – 17.00 uur. Op zondag van 11.00 – 17.00 uur. Maandag en zaterdag gesloten.

 
 
Evenementen Experiences Maritime Week Open dagen
 
  print
Open Dag - Open Day 2016

  Photo gallery Open dag

 
 
 
Nederlands
 
Als aftrap van de Maritime Week, openen we op zaterdag 29 oktober van 09.30 uur tot 17.00 uur weer voor iedereen onze deuren in Wageningen. De toegang is gratis. Iedereen is deze dag van harte welkom aan de Haagsteeg 2 in Wageningen!

 

 
‘Ervaar de toekomst’
We zorgen voor veel interactie en visueel spektakel. Het thema van de Maritime Week is ‘Ervaar de toekomst’. En dat is precies wat we jullie bij MARIN willen laten ervaren: de toekomst! Met Virtual Reality-brillen zie je de grootse plannen die we hebben met ons simulatorcentrum, in ons Offshorebassin ervaar je de groene toekomst met een drijvende windmolen, zonnecelcentrale en zeewierboerderij, en in de drijf-in-bioscoop zie je vanuit modelbootjes de mooiste videobeelden.

Er zijn ook verschillende activiteiten speciaal voor kinderen. Zo kunnen zij zelf varen en hun kapiteinsdiploma halen, of een bootje bouwen en testen. Ze maken kans op leuke prijzen als ze meedoen aan de speurtocht. Langs de route vind je cateringpunten waar je een hapje of drankje kunt kopen.

Grijp deze gelegenheid aan om ook je (klein)kinderen enthousiast te maken, de generatie van de toekomst!
Neem alvast een voorproefje.

 

 
Toegankelijkheid
De route gaat langs verschillende testbassins en werkruimtes die door trappen met elkaar verbonden zijn. Hierdoor is MARIN voor rolstoelgebruikers beperkt toegankelijk. Gezien de verwachte drukte, is het verstandig om geen kinderwagens mee te nemen. Honden zijn niet toegestaan.

 

 
Parkeren
Voor fietsen is er voldoende ruimte. Kom je met de auto? Bij MARIN zelf kan deze dag niet geparkeerd worden, maar we zorgen natuurlijk voor voldoende parkeergelegenheid in de directe omgeving. Op de volgende parkeerterreinen kan deze dag geparkeerd worden. Je kunt hiervoor ook de borden volgen. Plattegrond

 

 
  • BLGG AgroXpertus, Binnenhaven 5
  • Menzis, Marijkeweg (Ingang P2+P3)
  • De Nieuwe Wereld, Marijkeweg 5
  • Rijn IJssel, Marijkeweg 20
  • Parkeerterrein Duivendaal, Costerweg
 
Er zijn enkele invalidenparkeerplaatsen beschikbaar op het terrein van MARIN.

 

 
Openbaar vervoer
Lijn 88 en 84 stoppen tegenover MARIN, bushalte Haagsteeg. Check voor het plannen van je reis en de actuele gegevens http://9292.nl

 

 
Volg MARIN
Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij MARIN? Volg ons dan via social media.
marin.nl/facebook | marin.nl/twitter | marin.nl/linkedin

Graag tot zaterdag 29 oktober 2016! Vragen kun je mailen naar communicatie@marin.nl.


 

 

 
 
 
 




 
 

Furieade

De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan een programma voor de alweer 37ste Furieade. Dit jaar staat dit jaarlijks terugkomende evenement in het teken van de 100ste verjaardag van de naamgever van dit nautische festijn: de stoomzeesleper de Furie ( http://furie.nl/).

Het prgramma voor 2016 is zo goed als klaar en beloofd ook dit jaar voor iedereen wat wils te worden. Omdat we de verjaardag van de Furie vieren beginnen we dit jaar al op zaterdag 24 september. Maar het echte festijn van de Furieade is in het eerste weekend van oktober en dat is dus nu vrijdag 30 september en zaterdag 1 oktober.

Voor de vrijdagavond hebben we naast de traditionele opening en lampionnenoptocht een optreden van de winnares van The Voice of Holland Maan. Zij zal optreden op een bijzondere plek aan de Govert van Wijnkade. Daarna zal er nog de nodige gezelligheid zijn rond de Haven en in de Binnenstad met muziek en natuurlijk de nodige terrasjes.

Zaterdag 1 oktober is er weer van alles te doen voor jong en oud. Speciaal voor de 100-jarige rijdt er tussen Maassluis-Centrum en Rotterdam-Centraal een heuse stoomtrein. Dat is een unieke belevenis van na dit jaar kan, met de komst van de metro, dit niet meer plaatsvinden.

Wij maken on op om er weer een gezellige en sfeervolle Furieade van te maken en zien u graag rondlopen op dit inmiddels unieke evenement.

 

 


 

 De vergeten slag om de Schelde

Oranjemolen nu (muZEEum)Oranjemolen nu (muZEEum)

Het Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen heeft een tentoonstelling ingericht over de Tweede Wereldoorlog. In de Oranjemolen zijn films en foto’s te zien van de Slag om de Schelde van 1944. De Oranjemolen was in 1944 even onderdeel van het wereldtoneel toen hier de Slag om de Schelde plaatsvond. De slag was bepalend voor de verdere bevrijding.

 

Vlissingen ligt strategisch aan de monding van de Westerschelde. De gehele oorlog werd er hevig gestreden. Duitsers bombarderen de stad in mei 1940. Vanaf 1943 proberen geallieerden met bombardementen de bezetter te verdrijven. Vlissingen is de meest gebombardeerde stad in Nederland tijdens de oorlog: 75 dagen met bombardementen, 11.500 bommen.

Oranjemolen toen (muZEEum)Oranjemolen toen (muZEEum)

De bevolking van Vlissingen kreeg het tijdens de oorlog zwaar te verduren. Veel inwoners evacueren voor kortere of langere tijd. Er vielen honderden doden. De stad werd een puinhoop; eenvijfde van de huizen werd verwoest, de rest werd beschadigd. Vlissingen had op 10 mei 1940 nog 23.000 inwoners. Op 1 januari 1944 was het inwonertal bijna gehalveerd tot 12.950.

Na de bommen kwam het water. Op 7 oktober 1944 werpen de geallieerden rond de 1500 bommen op de Nolledijk en op de dijk bij Fort Rammekens. Walcheren komt onder water te staan. De binnenstad van Vlissingen blijft droog, maar veel inwoners evacueren naar veiliger gebieden. De stad telde op 1 november 1944 nog maar 3.000 inwoners.

Atlantikwall doorbroken

In het eerste oorlogsjaar ging het leven in Vlissingen min of meer gewoon door. In 1942 werd de stad onderdeel van de Atlantikwall, een lange verdedigingslinie die nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog in de bezette gebieden aanlegde ter voorkoming van een geallieerde invasie. De Atlantikwall liep van Noorwegen, via Denemarken, Duitsland, Nederland en België naar Frankrijk tot aan de grens met Spanje.

De verdedigingslinie bestond uit bunkers, kanonnen en mijnenvelden. Deze Atlantikwall werd slechts op drie plaatsen doorbroken door de geallieerden: In Normandië, in Westkapelle en in Vlissingen. Op de plaats waar de Oranjemolen staat kwamen de geallieerden aan wal.

Deze afbeelding,
 met daarop duidelijk herkenbaar de Oranjemolen,
 is gebruikt in 1944 (muZEEum)Deze afbeelding, met daarop duidelijk herkenbaar de Oranjemolen, is gebruikt in 1944 (muZEEum)

 

 

MEER NIEUWS